Tráviaca sústava
Energia potrebná na fungovanie ľudského organizmu sa získava z potravy. Pracuje na tom desať orgánov tráviacej sústavy, ktoré potravu rozložia, vstrebajú z nej živiny a napokon vylúčia odpadové produkty. Sústava rúročiek a vreciek, cez ktoré prechádza sústava, kým sa vylúči vo forme stolice sa nazýva tráviaca sústava. Tento deväť metrov dlhý trakt sa začína v ústnej dutine a pokračuje postupne cez hltan, pažerák, žalúdok, tenké a hrubé črevo až do konečníka.
Na trávení sa zúčastňujú aj niektoré pridružené orgány, hoci nie sú súčasťou tráviacej sústavy . Zuby a jazyk pomáhajú premeniť potravu na stráviteľné dávky. Slinné žľazy, pečeň, pankreas a žlčníkprodukujú alebo uskladňujú látky potrebné na trávenie a uvolňujú ich do tráviacej sústavy
Tráviaca sústava zabezpečuje príjem a spracovanie potravy, ktorá je zdrojom energie na rast, činnosť orgánov a obnovu telesných funkcií. Názov tráviaca sústava vyjadruje jednu z dôležitých funkcií - postupné trávenie - rozklad zložitých látok z potravy na jednoduché pomocou látok enzýmov.
V ústnej dutine sú zuby, jazyk a slinné žľazy, v ktorých sa tvoria sliny.
Zuby sú vklinené do čeľuste a sánky, mechanicky rozdrobujú potravu. Zub tvorí korunka pokrytá tvrdou sklovinou, krček a jeden alebo viac koreňou. Základom zuba je zubovina. V strede zuba je zubná dreň s rozvetvenými nervami a cievami.
Sliny pri žutí zvlhčujú potravu. Enzým ptyalín v slinách rozkladá škrob na jednodúché cukry.
Jazyk premiešava potravu, tvorí hlt a posúva ho do hltana.
Z ústnej dutiny sa hlt posúva do hltana, pažeráka a do žalúdka.
Pečeň je najväčšia žľaza v ľudskom tele.
V žlčníku sa zhromažduje žlč, ktorá sa tvorí v pečeni.
Žalúdok je dutý svalový vak. V žalúdku sa potrava hromadí, rozomieľa a premiešava so žalúdočnou šťavou. Enzým pepsín v žalúdočnej šťave rozkladá bielkoviny na jednoduchšie látky.
Podžalúdková žľaza vylučuje enzými, ktoré štepia bielkoviny.
Tenké črevo tvorí veľa slučiek.
Hrubé črevo je miestom, kde vzniká stolica.
V žalúdku sa potrava hromadí, rozomieľa a premiešava so žalúdočnou šťavou. Enzým pepsín v žalúdočnej šťave rozkladá bielkoviny na jednoduchšie látky.
Čiastočne rozložená potrava - trávenina - sa v malých množstvách presúva do tenkého čreva.
Začiatok tenkého čreva tvorí dvanástnik. Ústi do neho žlčník a podžalúdková žľaza.
V žlčníku sa zhromažďuje žlč, ktorá je dôležitá pri trávení a vstrebávaní tukov.
Pečeň má význam pri premene cukrov, tukov, bielkovín. Je zásobárňou vitamínov a glykogénu. V pečeni sa zneškodňujú jedovaté látky.
Tenké črevo je hlavné miesto trávenia a vstrebávania živín. Vnútorná stena - sliznica vylučuje črevnú šťavnu, ktorá obsahuje enzými. Rozkladá - trávi - zložité látky na jednoduché.
Sliznica čreva má množstvo výbežkov - klkov, ktoré zväčšujú plochu čreva. V klkoch je veľa rvných a miazgových vlásočníc. Rozložené látky prechádzajú z čreva stenou vlásočníc. do krvi a miazgy - vstrebávajú sa.
Nestrávené zvyšky tráveniny prechádzajú do hrubého čreva, ktoré začína slepým črevom. V hrubom čreve sa nestrávené zvyšky zahusťujú vstrebávaním vody, ktorá sa vracia do organizmu.
Z nestrávených zvyškov pôsobením črevných baktériísa formuje stolica. Hlien, ktorý vylučuje sliznica čreva, uľahčuje posun stolice. Stolica sa z tela vypudzuje cez konečník.