Chuť

Labužníci tomu asi sotva uveria, ale schopnosť vnímať chuť sa obmedzuje na štyri základné chute: sladkú, slanú, kyslú a horkú. Ich rozozmávanie je veľmi slabé. Aby naše chuťové receptory boli schopné vnímať chemickú látku, musí byť 25 000 krát koncentrovanejšia než pri vnímaní čuchovými receptormi.

To čo bežne nazývame "príchuť", je často kombinácia vône a chuti, ktorú vnímame čuchovými receptormi v nosovej dutine a chuťovými receptormi na jazyku, podnebí a hltane. K tejto kombinácii sa pripájajú aj dotykové a tepelné vnemy, ktoré nás informujú o zložení toho, čo vložíme do úst.

https://www.bio-che.szm.com/chute.gifhttps://m3.aimg.sk/tahaky/g_6919_4002.jpg

obr. 1 =https://www.bio-che.szm.com/chute.gif

obr. 2 =https://m3.aimg.sk/tahaky/g_6919_4002.jpg